Onderhoudsvoorschriften

De buitenkeuken bestaat uit onbehandeld eikenhout en een massief hardstenen werkblad. Onbehandeld eiken is mooi, maar eiken is een natuurproduct en zal als zodanig reageren op zijn omgeving (hout ‘werkt’) en heeft daarom de nodige zorg nodig.

Het werken van hout is de vervorming die in hout optreedt onder invloed van vocht. Hierdoor kan het hout zwellen en krimpen of soms kromtrekken. Maar is het hout opgedroogd, dan is daar niets meer van te zien. Ook verkleuring is een bijkomstigheid van onbehandeld hout blootstellen aan zonlicht. Dit wil je natuurlijk allemaal voorkomen, daarom een aantal onderhoudstips waardoor je zo lang mogelijk kunt genieten van je buitenkeuken! Los van onderstaande onderhoudtips willen wij je adviseren om de buitenkeuken niet onafgedekt te laten staan. Koop een goede hoes of zet de buitenkeuken buiten onder een afdak (waar het niet naar binnen regent).

Hout

Wil je de beste bescherming voor je buitenkeuken? Dan adviseren wij om de buitenkeuken (ook als deze afgedekt staat) te behandelen met Rigostep Royl Outdoor, een duurzame, diep-indringende beschermolie voor buitenhout. Dit product beschermt het hout in slechts één laag zonder dat het hout haar natuurlijke kleur verliest. De olie trekt in het hout en vult de poriën. Vocht en vuil kunnen door de olie-afstotende werking niet in het hout trekken. Rigostep biedt vele kleurmogelijkheden om uw buitenkeuken de gewenste kleur te geven. Wil je de natuurlijke kleur behouden? Mix dan een beetje Alaska White (nr.10) door de olie.

Tip: test de kleur altijd op de binnenkant van het deurtje. Als je de kleur niet mooi vindt, dan kun je altijd nog een beetje pigment toevoegen (begin dus altijd met een klein beetje pigment). Wanneer het de juiste kleur heeft kun je het hele meubel behandelen.

Natuursteen

Hardsteen olie verdiept de kleur en beschermt het hardstenen keukenblad. Wij adviseren om het blad regelmatig te oliën voor de beste bescherming en behoud van de kleur. Door UV straling verdwijnt op den duur de kleurverdiepende werking, dit is ook het geval met neerslag. Door het vocht verdwijnt de beschermende werking van het impregneer.

Tip: heeft je blad een beschadiging opgelopen? Schuur de beschadiging licht op met een schuurpapiertje (600K) en behandel het blad daarna opnieuw met de hardsteen olie.